Wyróżnienia
Powszechne uznanie osiągnięć naukowych Eugeniusza Pijanowskiego i wspaniałe
cechy jego charakteru , oddanego bez reszty nauce i wychowaniu młodzieży, stały
u podstaw powołania go w 1951 r. jako pierwszego przedstawiciela tej dyscypliny
nauki w poczet członków korespondentów, a w 1960 r. członków rzeczywistych
PAN. Wyrazem uznania dla jego osiągnięć naukowych jest również nadanie mu
godności doktora honoris causa przez WSR w Poznaniu ( 1969 r.) oraz ART w
Olsztynie (1972 r.). Jako członek Akademii prof. Pijanowski przystępuje do
organizacji Komisji, a następnie komitetu Technologii i Chemii Żywności, którymi
kieruje w latach 1952-1968, formując tym samym określoną i uznaną dyscyplinę
nauki. Ponadto pełni przez kilka kadencji funkcje członka Prezydium PAN i
Sekretariatu Wydziału Nauk Rolniczych i Leśnych. Był członkiem Komitetu Wyżywienia
Ludności oraz Komisji Rolniczych Badań Izotopowych. Trwały jest jego wkład w
organizacje I Kongresu Nauki Polskiej, jako przewodniczącego podsekcji przemysłu
spożywczego , oraz w przygotowanie II kongresu Nauki Polskiej , szczególnie w
pracach Sekcji Nauki o Żywności i jej Technologii.
Trudno wymienić wszystkie przejawy organizacji nauki, na które wyraźne piętno
wywarła osobowość prof. Pijanowskiego. Wymieńmy tylko najważniejsze z nich:
Prof. Pijanowski uważał, że społeczna rola pracownika nauki, szczególnie w
naukach stosowanych , nie zamyka się w murach instytucji naukowych, a wymaga
stałego kontaktu z życiem.
Stąd jego aktywna działalność w Stowarzyszeniu Inżynierów i techników
przemysłu Spożywczego (NOT), którego był członkiem honorowym. Jego działalność
w Radzie Naukowo-Technicznej Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu
(wiceprzewodniczący) oraz różnorodnych komisjach i zespołach różnych
szczebli i instytucji gospodarki narodowej.
Prof. Pijanowski przywiązywał ogromna wagę do rozwoju nauki w palcówkach badawczych działających poza szkołą wyższą. Brał więc aktywny udział w organizacji laboratoriów i instytutów badawczych przemysłu spożywczego , a przez wiele lat był przewodniczącym Rad Naukowych: Głównego Instytutu Przemysłu Rolnego i Spożywczego , Instytutu Mleczarskiego i Instytutu Żywności i Żywienia oraz członkiem wielu innych.
Prof. Pijanowski uważał za konieczne wyrażanie wyników swoich badań w postaci jasno i zwięźle sformułowanych publikacji naukowych. Tej zasadzie hołdował jako założyciel i redaktor Roczników Chemii i Technologii Żywności, wieloletni członek rad programowych czasopism technicznych, jak np. " Przemysł Spożywczy" , czy naukowych, jak np. "DIE NAHRUNG" ( NRD) oraz w wielu wychodzących pod jego redakcją wydawnictw PAN. |