Podręczniki
Profesor Eugeniusz Pijanowski zajmuje czołowe miejsce w Polsce jako autor
skryptów i podręczników akademickich z różnych dziedzin analizy, chemii i
technologii żywności.
Długą listę 28 pozycji z tego zakresu otwiera jego skrypt wydany w 1932
roku, a więc zaledwie rok po ukończeniu studiów przez jego Autora.
Tytuł skryptu brzmi: "Program, wskazówki i objaśnienia do ćwiczeń z
technologii przemysłu rolnego oraz przetworów owocowych i warzywnych".
Wiemy przecież, że Eugeniusz Pijanowski zawsze miał tendencje do
faktograficznego ujmowania wiedzy i umiejętności…Skrypty tworzył już w
gimnazjum i szkole powszechnej.
Pierwszy podręcznik akademicki napisany przez Profesora pt.: "Chemia i
higiena mleka" został wydany w 1948 roku.
Następny podręcznik z tej dziedziny to "Zarys chemii i technologii
mleczarstwa", wydany w 1957 roku.
Dwutomowy podręcznik o tym samym tytule, będący jeszcze doskonalszym dziełem,
został wydany w 1971roku(tom I) i 1974 roku (tom II).
Podręcznik ten został przetłumaczony na język czeski i wydany w byłej
Czechosłowacji.
Wersja trzytomowa podręcznika, przygotowana już po śmierci Profesora została
wydana w latach 1980-1986.
W 1951 roku został wydany unikalny, dwutomowy podręcznik Profesora pt.
"Zarys technologii produktów owocowych i warzywnych".
W następnych latach ukazują się kolejne wersje tego podręcznika,
przygotowane przy udziale współpracowników Profesora.
W 1949 roku ukazuje się nowatorskie opracowanie Profesora pt. " Metody
analizy żywności''. Jego pogłębiona wersja została wydana w 1954 roku, jako
jeden z działów pracy zbiorowej pt. " Kalendarz przemysłu spożywczego''.
Przez całe dziesięciolecia było to najbogatsze i najbardziej wiarygodne,
polskojęzyczne źródło informacji z tej dziedziny wiedzy.
Zawarty w podręcznikach ogrom wiadomości dobitnie świadczy, jak głęboka
i gruntowna była wiedza Profesora. Była to wiedza oparta na znakomitych
podstaw z zakresu matematyki, fizyki, chemii, biochemii, i mikrobiologii żywności.
Wiedza ta była systematycznie zdobywania i poszerzana w ciągu wielu lat
nieustannego studiowania krajowej i zagranicznej literatury fachowej. Śledzenie
postępów nauki w Skali światowej ułatwiły Profesorowi także osobiste
kontakty z wieloma ośrodkami naukowymi w kraju i zagranicą, działalność w
międzynarodowych organizacjach naukowo-technicznych, a także udział w
licznych kongresach, sympozjonach i konferencjach naukowych.
Niezwykle chłonny umysł umożliwiał Profesorowi przyswajanie ogromnej liczby
informacji, które w sposób krytyczny systematyzował, segregował i weryfikował
przed ich ostatecznym wykorzystaniem przy pisaniu podręczników, publikacji
przeglądowych lub prac naukowych. Niejednokrotnie zadziwiał Profesor współpracowników
lub magistrów swoją fenomenalną pamięcią., przytaczając nie tylko
informacje zawarte w przeczytanych artykułach naukowych, ale także ich dane
bibliograficzne.
Działalność naukowa Profesora Pijanowskiego obejmuje trzy główne kierunki:
chemia, i technologia mleka i jego przetworów, chemia i technologia owoców i
warzyw oraz analiza żywności.
W latach 1932-1939 swoja działalność badawczą Profesor koncentruje na
problematyce dotyczącej różnych aspektów wiedzy z zakresu mleczarstwa. Już
w pierwszym roku po ukończeniu studiów publikuje 3 artykuły naukowe, 4 artykuły
poglądowo-przeglądowe i 1 skrypt. Natomiast w okresie niespełna 8 lat, jaki
upłynął od zakończenia studiów, to jest od 1932 do 1939 roku, liczby te
ulegają zwielokrotnieniu, osiągając wartość: 22 artykuły naukowe, 46
publikacji poglądowo-przeglądowych lub naukowo-technicznych, 2 skrypty i 1
monografia.
(Stanisław Zmarlicki)