Niezwykły, ponadczasowy podręcznik
Ogólna technologia żywności
Pierwsze wydanie podręcznika " Ogólna technologia żywności'' ukazało
się w 1962 roku. Uderza w nim niezwykle treść merytoryczna logiczne
usystematyzowanie poszczególnych działów lub operacji i procesów
jednostkowych z zakresu technologii żywności oraz twórcze wykorzystanie
wiedzy zaczerpniętej z nauk podstawowych, do interpretacji zjawisk zachodzących
podczas przygotowania surowców żywnościowych, ich przetwarzania, utrwalania i
przechowywania gotowych produktów.
W następnych latach ukazują się kolejne wersje tego unikalnego podręcznika,
przygotowane przy udziale współpracowników Profesora.
Jest to kompendium wiedzy z zakresu technologii żywności. Scharakteryzowano
w nim główne źródła żywności, surowce przemysłu żywnościowego i
produkty spożywcze.
Opisano szczegółowe operacje i procesy przetwarzania żywności, metody jej
utrwalania, a także materiały i metody pomocnicze stosowane w technologii żywności.
W VIII wydaniu książki uaktualniono dane liczbowe dotyczące bilansu żywności,
zasobów wód słodkich i morskich, udziału przemysłu żywnościowego w
gospodarce żywnościowej, a także produkcji i zużycia na cele żywieniowe głównych
surowców przemysłu żywnościowego.
Podręcznik jest przeznaczony przede wszystkim dla studentów chemii spożywczej
i technologii żywności politechnik i akademii rolniczych. Jest także pomocny
inżynierom i technikom zatrudnionych w przemyśle żywnościowym. Czyta się go
jednak nie jak zwykły podręcznik, lecz ciekawa lekturę o tajemnicach natury
…
Wszyscy wychowankowie zgodnie podkreślają ,że "Ogólna
technologia żywności jest niezwykłą książką, którą może przeczytać każdy,
nie tylko student SGGW.
Ogólna technologia żywności" to znany i poczytny podręcznik kształcący
studentów od kilku pokoleń .
Podwaliny wiedzy o technologii żywności tworzył Nasz Patron- prof. dr hab.
Eugeniusz Pijanowski- autor pierwszego wydania podręcznika. Spuściznę autorską
po uczonym przejęli Jego wychowankowie ze Szkoły Głównej Gospodarstwa
Wiejskiego w Warszawie. Podręcznik jest wstępem do szczegółowej technologii
żywności wykładanej na wydziałach technologii żywności we wszystkich wyższych
uczelniach rolniczych w kraju i na wydziale żywienia człowieka w SGGW w
Warszawie. Ze względu na wszechstronność ujęcia tematu książkę można również
polecić, jako literaturę pomocniczą, technologom w różnych branżach
przemysłu spożywczego, a także wszystkim "zjadaczom chleba", których
fascynuje nauka o żywności i jej wpływie na organizm człowieka.
Profesor w trakcie odczytu z dziedziny technologii- chemii w 1968 roku