Lata praktyk studenckich
W 1928 roku ,kiedy Patron był na III roku studiów, został asystentem w
Pracowni Chemicznej przy Muzeum Przemysłu i Rolnictwa w Warszawie . Było to
uznanie i wyróżnienie dla uzdolnień i zamiłowań młodego naukowca-
studenta.
W tym samym roku Eugeniusz Pijanowski odbywał praktykę rolna w Męskiej
Szkole Rolniczej na Blichu, niedaleko Łowicza.
W 1929 roku odbywał kolejną praktykę, tym razem początkowo
w Spółdzielni Mleczarskiej w Karniewie, a następnie w najbardziej
znanej i największej w czasach dwudziestolecia międzywojennego Spółdzielni
Mleczarskiej "ROTR" w Rypinie. Spółdzielnia Mleczarska ROTR jako zakład produkcyjny została otwarta 31 stycznia 1926 w dniu Zgromadzenia Założycielskiego Spółdzielczej Mleczarni Parowej "ROTR" w Rypinie. Spółdzielnia ta posiadała zakład mleczarski, który zwiedził przyszły naukowiec!!! Spółdzielnia z powodzeniem działa do dnia dzisiejszego, a więc ma 80 lat!!! Eugeniusz Pijanowski zwiedził zakład mleczarski nie tylko pod kątem zdobycia doświadczeń, lecz również w celu koniecznego rozwijanie tej gałęzi przemysłu w Polsce. |
W dniu 29 października działacz Koła Dziennikarskiego -uczeń Daniel Derewecki i jego ojciec wyruszyli do Rypina, aby sfotografować Spółdzielnię Mleczarską ROTR. W tej spółdzielni pracował ś. p. dziadek ucznia. Fotoreporterzy przywieźli również przepyszne masło z Rypina… |
Jak blisko nam wszędzie do śladów Eugeniusza Pijanowskiego .
Jaka "bliska" jest ta nasza ojczyzna…w pamięci i
sercach jej rodaków… A to Polska właśnie… |
Nasz Patron zrealizował swoje pasje młodzieńcze. W czasie studiów każdą
wolną chwilę, ferie międzysemestralne, świąteczne i okolicznościowe poświęcał
na pogłębianie wiedzy teoretycznej i praktycznej w zakresie mleczarstwa,
serowarstwa i chemii.
Odbywał liczne praktyki w zakładach mleczarskich, a jego notatki z tego okresu
staną się przyczynkiem do przyszłej pracy naukowej!!!
Na szczęście zachowało się zdjęcie Eugeniusza Pijanowskiego z jednego z zakładów
mleczarskich, które uczynił domeną swej działalności.
W trakcie praktyk mleczarskich w Związku Spółdzielni Mleczarskich i
Jajczarskich w Warszawie zorganizował i poprowadził laboratorium do badań nad
masłem i serami.
Współpracował również z Zakładem Badania Gleby , a także Instytutem
Przemysłu Fermentacyjnego w Warszawie.
W tym samym 1929 roku , jesienią Eugeniusz Pijanowski rozpoczął prace
badawcze w Instytucie Przemysłu Fermentacyjnego w Warszawie.
W 1930 roku Eugeniusz Pijanowski odbył praktykę dyplomową w Zakładzie
Mikrobiologii i Przemysłu Rolnego SGGW . Te pierwsze szlify naukowca zdobywał
pod patronatem prof. dr Wacława Dąbrowskiego.
Oczywiście…egzamin dyplomowy zdał z wynikiem celującym!!!
W roku 1930 powstała Sekcja Nauk Rolniczych przy Wydziale V Nauk Technicznych,
Eugeniusz Pijanowski miał wówczas… 24 lata.
W tym roku ,w październiku, Eugeniusz Pijanowski przeszedł do SGGW na stanowisko młodszego asystenta w Zakładzie Mikrobiologii i Przemysłu Rolnego.
Będzie to jego "prawdziwa szkoła życia", bowiem pozostanie jej wierny, aż do śmierci…