Lata powojenne - 1946 rok. Odbudowa Warszawy-odbudowa nauki
Prawdziwa rewolucja w nauce o żywieniu dokonała się dopiero po 1945 roku.
Wtedy właśnie zaczął się rozwój przemysłu żywnościowego.
Prof. A. Rutkowski działał w okresie jego narodzin w Polsce.
Prof. dr h. c. Antoni Rutkowski, przyjaciel i współpracownik Profesora
Pijanowskiego wspomina go , gdy w grudniu 1946 roku wyszedł po niego na
dworzec, kiedy przybył do Katedry Technologii Rolnej w Poznaniu:
Na dworcu, zamiast dostojnego, szanownego profesora spotkałem jakże skromnego,
bezpośredniego i życzliwego człowieka. "za skarby" nie zgodził się
On, abym niósł jego walizeczkę, co w owych czasach było zwyczajem asystentów
profesorskich. I takim pozostał w mojej pamięci. Od tego czasu losy nasze na
polu nauki przeplatały się w wielu układach. Miałem szczęście, że mogłem
wpierw obserwować, a później współdziałać i starać się naśladować
Jego działalność na wielu polach. Ten wielki naukowiec, a równocześnie
skromny człowiek, związał w jeden nurt, oparty na silnych podstawach nauk
podstawowych, różne kierunki odradzającej się ówcześnie w Polsce działalności
naukowej, zwanej technologią rolną, a później technologia przemysłu spożywczego.
(100-lecie…s.25)
Wkrótce po wojnie, w 1946 r. ówczesne zakłady przemysłu koncentratów spożywczych
zwróciły się o pomoc w uruchomieniu produkcji koncentratów zup w kostkach!!!
W opuszczonych przez Niemców zakładach pozostały maszyny, lecz brak było
technologii produkcji… Od tych pierwszych kroków minęło 60 lat!!!
Zmieniło się wiele w nauce o żywieniu człowieka, a to głównie za sprawą
tak wspaniałych uczonych, jak nasz patron, Eugeniusz Pijanowski!!!
Na świecie zaczęły odbywać się Konferencje Żywnościowe i uznano ich prymat w świecie nauki.
Międzynarodowa Konferencja Żywnościowa w Londynie w 1946 roku. Eugeniusz
Pijanowski był V Przewodniczącym . Na zdjęciu 2 od lewej.